Strony

CAKES


BEZOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Dziś nie mogłam oprzeć się sezonowym truskaweczkom, które z bezą komponują się idealnie a smakują nieziemsko. Uwielbiam słodkie desery jeśli Wy również musicie tego spróbować:)

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy kilka składników. Jest ono trochę pokręcone w przygotowaniu ale jak wygląda....mmmmm

Składniki:

Tarta: kubek mąki, 2 łyżki cukru pudru, pół kostki zimnego, pokrojonego masła, 1 żółtko, 2 łyżki wody

Beza: 3 białka ( dobrze oddzielmy od żółtek bo inaczej się nie ubije), 3/4 kubka cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nadzienie truskawkowe: około 300 gram pokrojonych i osuszonych truskawek, troszkę dżemu truskawkowego, odrobina mąki ziemniaczanej - wszystko razem mieszamy


1) Ciasto na tartę przygotowujemy w kolejności: mąka, cukier puder i masło zagniatamy tak aby wyszły okruchy, następnie dodajemy żółtko i wodę i dalej zagniatamy, robimy kule , owijamy folią spożywcza i na godzinę do lodówki
2) W tym czasie przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną
3) Ciasto wyłożone w foremce, nakłute widelcem i obciążone folią aluminiową i ryżem bądź fasolką wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, po tym czasie sciągamy folie i pieczemy kolejne 10 min
4) Gdy ciasto jest już gotowe wykładamy je truskawkami, wylewamy bezę i zapiekamy jeszcze 20 min w 180 stopniach
5) Smacznego :)










TRUSKAWKOWA PRZYJEMNOŚĆ

Składniki:
- jogurt naturalny
- truskawkowy dżem domowej roboty
- musli
- świeża mięta

Składniki przekładamy na przemian, dekorujemy musli i świeżą miętą :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz