- świeży surowy łosoś
- świeży koperek
- czarne oliwki
- kapary
- żołty ser - niewielka ilość
- sól, cukier, świeżo zmielony pieprz
1. Spory kawałek łososia nacieramy wymieszaną łyżeczką soli z 1 łyżeczką cukru, dobrze nacieramy i obficie posypujemy świeżym koperkiem (przykrywamy całego łososia)oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
2. Foliujemy i wkładamy do lodówki na 24 godziny
3. Po wyjęciu cienko kroimy w plasterki, układamy na talerzyku i dekorujemy czarnymi oliwkami, koperkiem, kaparami i posypujemy delikatnie słupkami żółtego sera i polewamy sosikiem
4. Opcjonalnie nakładamy kawior ( wersja bez sera)
5. Smacznego :)
SOS DO CARPACCIO
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz