Strony

środa, 31 lipca 2013

LASAGNIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:

- płaty lasagni
- 2 woreczki mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 30 dag sera żółtego
- około 0,5 kg pieczarek lub więcej
- masło
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa, vegeta, sól, pieprz, sok z cytryny


1. Szpinak rozmrażamy na patelni na czosnku i cebulce, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i vegetę dla smaku
2. Pokrojone pieczarki podsmażamy na cebulce i odrobinkę solimy
3. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy po trochę mąkę cały czas mieszając, następnie dolewamy mleko ciągle mieszając, sos powinien zgęstnieć, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzymy
4. Ser żółty trzemy na tarce na grubych oczkach
5. W naczyniu żaroodpornym przekładamy w kolejności ; płaty lasagne, sos beszamelowy, szpinak, pieczarki, ser żółty,płaty lasagne, sos beszamelowy, szpinak, pieczarki, ser zółty i tak wykładamy aż produkty się skończą.
6. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy 30 minut w temp. 180pni
7. Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz