Składniki:
2 pomidorki
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, inne zioła
sól, pieprz
świeża bazylia
oliwa z oliwek
kajzerka lub bagietka
1)Pomidorki kroimy w niezbyt drobną kostkę, posypujemy ziołami, czosnkiem i dobrze mieszamy
2) Bagietkę polaną najwyższej jakości oliwą z oliwek zapiekamy w piekarniku lub w tosterze na złoty kolor, po wyjęciu nacieramy ząbkiem czosnku
3) Przyprawione pomidorki nakładamy na grzankę, polewamy oliwą i ozdabiamy świeżą bazylią
4) Opcjonalnie polewamy sosem balsamicznym
(zredukowanym octem balsamicznym)
5) Smacznego :)
Tak przygotowane pomidorki w większej ilości możemy przechowywać w lodówce w plastikowym pojemniku i przyrządzać w każdym momencie ( można dodać oliwki, cebulkę itd)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz