Strony

niedziela, 2 czerwca 2013

KREWETKI


Składniki:


0,5 kg świeżych średnich krewetek

1 łyżeczka musztardy
2,5 łyżki oliwy z olivek
pieprz na świeżo mielony
2 łyżki masła roztopionego
świeża kolenda i bazylia
2 posiekane ząbki czosnku
sok z wyciśnętej cytryny do polania po upieczeniu
1 małe mango
patyczki na szaszłyki

Sposób przygotowania:  bardzo prosty, koszt około 30 zł


1. Masło mieszamy z olivą, dodajemy musztardę, pieprz, czosnek  i posiekane zioła, następnie wszystko razem mieszamy

2. Oczyszczone krewetki (pozostawiamy ogonki ) zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki najlepiej na godzinę
3. Nabijamy krewetki na szaszłyk na przemian z pokrojonym mango ( krewetkę nabijamy górą a następnie w okolicy ogona aby na szaszłyku były ułożone płasko)
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na opcję grill 5 min z każdej strony  lub grillujemy na świeżym powietrzu około 3 min z każdej ze stron i polewamy sokiem z cytryny
5. Smacznego :)






Krewetki podane w ten sposób są bardzo smaczne na przystawkę, smakują obłędnie a mango idealnie komponuje się z nimi. Danie wygląda smakowicie i jest "palce lizać".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz